Aby Warburg Exhibition in Florence

U Muzeju Uffizi otvorena je izložba Rooms with a View. Aby Warburg, Florence and the Laboratory of Images (19. rujan – 10. prosinac 2023.). Izložbom se evocira Warburgov revolucionarni eksperiment, upravo na mjestu gdje je crpio velik dio svoje inspiracije. Aby Warburg u Firenci započinje istraživanje umjetnosti kasnog petnaestog stoljeća, Botticellija i Ghirlandaia, svjetovnih sadržaja, umnažanje slika u drugim umjetničkim medijima i oživljavanja antičkih modela. S godinama se ova perspektiva Firence otvara i usložnjava, s jedne strane poprimajući više antropološki pristup, a s druge usvajajući kritičko promišljanje sadašnjosti temeljeno na analogijama uočenim u vizualnim politikama i slikovnim praksama. Za Warburga je Firenca bila „sudbinski prostor“ kako stoji u pismu iz 1929., s kojim ga povezuje četrdeset godina „suradnje“: od prvog dolaska 1888., kad započinje istraživanje na Botticellijevim djelima za rad na doktorskoj disertaciji, do posljednjeg boravka 1929. Za sebe je govorio da je „Hamburžanin u srcu, Židov po krvi i Firentinac u duši“. Stoga, je ovim projektom, kojim je oživljen Warburg u Firenci, zaokružen program proslave 150. godišnjice Warburgova rođenja, koja je pokrenula cijeli niz događanja – izložbi, skupova, okruglih stolova, izdanja – kojima se problematizirao, reinterpretirao i analizirao Warburgov opus. Pritom je posebna pozornost bila posvećena njegovu Mnemosyne Atlasu, koji je doživio „rekonstrukcije“ u tri velike izložbe organizirane u Berlinu, Bonnu i Hamburgu 2020. i 2021. U suradnji tri velike institucije vezane uz Warburgov rad – Warburgov institut u Londonu, Muzej Uffizi i Kunstihistorisches institut u Firenci – stvorila se i realizirala ideja da se kroz specifičnu Warburgovu metodu primijenjenu na njegovu Atlasu, pokaže snažna povezanost ovoga velikog znanstvenika i Firence kao njegova neiscrpnoga vrela ideja. 

Izložba artikulira mjesto, medije i sliku kao ključne pojmove u pet tematskih soba i ostalih prostora Muzeja kroz prikaze: 1) odnosa Warburga i Firence; 2) uloge efemernog; 3) laboratorija slika, prije svega fotografskih slika; 4) crtež kao Pathosformel (formula patosa) i 5) fenomen nimfe, “energetske inverzije”, još jedan poznati Warburgov koncept. Izabrano je četrnaest panela koji su tematski povezani s firentinskom umjetnošću, iz tri različite verzije Atlasa, rekonstruirane fotografijama iz londonskoga arhiva. Time je bio preokrenut proces warburgovske metode: „izvorne“ fotografije umjetnina iz zbirke Atlasa postavljene su uz „originalne“ umjetnine unutar muzeja, pruživši uvid u materijal kojim je Warburg manipulirao. Uz to, pokušalo se fotografijama približiti vrijeme iz različitih faza Warburgova boravka i rada u Firenci, vrijeme velikih preobrazbi i povijesnih događaja, velikih otkrića i promjena u vizualnim umjetnostima, jačanjem novoga medija – fotografije – koji postaje primarnim nositeljem Warburgove metode.

Uz izložbu tiskan je i katalog Camere con vista. Aby Warburg, Firenze e il laboratorio delle immagini, iznimno izdanje u kojemu je sakupljen vrijedan slikovni materijal te izvrsni tekstovi vodećih stručnjaka na temu: Horst Bredekamp, Georges Didi-Huberman, Salvatore Settis, Gerhard Wolf, Katia Mazzucco – da spomenem samo neke. Sobe s pogledom referenca su na nekoliko Warburgovih fotografija različitih panorama Firence, slikanih s prozora hotelskih soba u kojima je boravio i o čemu je pisao. Istovremeno, naslov se poziva i na poznati roman E. M. Forstera A Room with a View, u kojemu se oslikava Firenca s početka 20. stoljeća. Pogled iz sobe metafora je „uokvirenog pogleda“, zamrznute slike u vremenu camerom obscurom, uhvaćenog trenutka promjenjive stvarnosti, ali i promjenjivosti oka i njegova zapažanja.

Izložbu su osmislili i realizirali Marzia Faietti, Eike Schmidt, Giovanna Targia i Gerhard Wolf uz pomoć znanstvenog tima koji su činili Bill Sherman, Katia Mazzucco, Lunarita Sterpetti i Claudia Wedepohl.

CALL FOR PAPERS – FIFTEENTH INTERNATIONAL CONFERENCE OF ICONOGRAPHIC STUDIES – RIJEKA, 10 – 11 JUNE 2021

Center for Iconographic Studies Rijeka, University of Split and University of Macerata invite you to submit proposals for the Fifteenth International Conference of Iconographic Studies that will be held in Rijeka, Croatia June 10 – 11, 2021.

Please find attached the Call for the Conference. The dead-line for submitting proposals is January 15th 2021.

We would be grateful if you could disseminate the information to your colleagues and through your mailing list.

We’re looking forward to hearing from you soon!

More information can be found here RIJEKA 2021 IKON CONFERENCE CALL