Održano predstavljanje knjige prof. dr. sc. Nevena Budaka “Hrvatska povijest od 550. do 1100”

U petak, 13. travnja 2018. predstavljena je knjiga Nevena Budaka “Hrvatska povijest od 550. do 1100.”

O knjizi su govorili: prof. dr. sc. Marina Vicelja-Matijašić (Odsjek za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Rijeci), doc. dr. sc. Maurizio Levak (Odsjek za povijest Filozofskog fakulteta u Puli), doc. dr. sc. Goran Bilogrivić (Odsjek za povijest Filozofskog fakulteta u Rijeci) te i sam autor, prof. dr. sc. Neven Budak (Odsjek za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu).

U knjizi se posebna pažnja posvećuje razdoblju tzv. mračnih stoljeća (7.-8.), stvaranju i širenju hrvatskog etničkog identiteta, formiranju političke vlasti Hrvata i njihovom pokrštavanju, društvenom razvitku, crkvenoj organizaciji i kulturi kao iskazu i pokretaču društvenih odnosa. Knjiga se temelji na najnovijim rezultatima na području povijesti i srodnih znanosti. Osim nekim uvriježenim pitanjima hrvatske medievistike, autor se bavi i temama koje su otvorene tek nedavno. Od većine knjiga koje obrađuju sličnu tematiku ova se razlikuje po periodizaciji, napuštajući uobičajene vremenske odrednice zasnovane na dinastičkoj povijesti, premještanju težišta s političke povijesti na društvenu i kulturnu, po drugačijem poimanju i interpretaciji etničkih identiteta, uspostavljanju ravnoteže između obuhvata cjelokupnog hrvatskog povijesnog prostora i isticanja regionalnih razlika te, napokon, po interdisciplinarnosti zasnovanoj na suvremenoj metodologiji autorskog pristupa.

Znanstveni skup – Vera imago G.V. Mariae Tarsactensis – 1367.-2017.

Povodom proslave 650. obljetnice dolaska slike Majke Božje u Trsatsko svetište Filozofski fakultet u Rijeci, Franjevački samostan na Trsatu i Studij teologije u Rijeci Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu organiziraju znanstveni skup Vera imago G.V. Mariae Tarsactensis – 1367.-2017. Skup će se održati u Franjevačkom samostanu na Trsatu 17. studenog 2017. s početkom u 10:00, a posvećen je slici Majke Božje koja se čuva na Trsatu – njezinim stilskim i ikonografskim značajkama, povijesno-teološkom okviru te povijesnim i crkvenim prilikama vezanima uz nastanak i dolazak slike na Trsat te njezino krunjenje.

PROGRAM SKUPA 17.11.2017.

Skup 2017. [INFO]

Zadovoljstvo nam je pozvati vas na Jedanaesti međunarodni skup ikonografskih studija

IKONOKLAZAM I IKONOFILIJA

koji će se održati od 1. do 2. lipnja 2017. na Filozofskom fakultetu u Rijeci

PDF datoteku programa Skupa možete preuzeti na sljedećoj poveznici: Program 2017.

Održan 4. kongres hrvatskih povjesničara umjetnosti (24.-26.11.2016.), MSU Zagreb

Ikonografija i ikonologija u hrvatskoj povijesti umjetnosti i humanistici

Ikonologija je u proteklih stotinu godina, od pionirskih radova Abya Warburga do punog zamaha u djelu Erwina Panofskog, postala nezaobilazna metoda u povijesti umjetnosti. Ipak, je li pojam “metode” unutar povijesti umjetnosti preuzak za svu širinu pristupa koju nameće “znanost o slici” i u kojoj je mjeri ikonologija kompatibilna s drugim metodama, poglavito s formalnom analizom likovnoga djela? Organizacijom panela želi se potaknuti rasprava o povijesnoumjetničkim metodološkim praksama s posebnim osvrtom na ikonografiju/ikonologiju u okviru suvremenih istraživanja i velikih promjena unutar humanističkih disciplina. Ponajprije nas zanima stanje u hrvatskoj povijesti umjetnosti, odnosno, način definiranja i razumijevanja ovih metoda u okviru znanstvenoga rada i visokoškolskoga obrazovanja te rezultati novijih istraživanja i publikacije na ovome području.

 

Teme: 

Stotinu godina nakon Warburga: istine i zablude

Od ideje do slike: Erwin Panofsky i dosezi ikonologije

Nove perspektive ili kraj povijesti umjetnosti?

Odnos riječi i slike – postoje li granice?

Problem deskripcije likovnih djela kroz povijest: kako tumačiti “slike”?

 

Sudjeluju: Josip Belamarić, Sanja Cvetnić, Dino Milinović, Milan Pelc, Marina Vicelja Matijašić

20161125_172032